Kennel High on Life

Anja Høygaard-Jørgensen

Dalumvej 46, 9541 Suldrup

28453808

Nyttige informationer om HD

 

Hvad er HD ?

Kilde: Dansk kennel Klub

HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt.

 

HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er "polygenetisk", d.v.s. at flere forskellige gener afgør, hvorvidt en hund er disponeret for at udvikle lidelsen. Hvis hunden er arveligt disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD, især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst.

 

Typiske symptomer er, at hunden har svært ved at rejse sig op, er slinger i bagkroppen og sætter sig hurtigt ned, når den ikke er i bevægelse.

 

 

Hvordan undersøges for HD ?

Kilde: Dansk kennel Klub

 

Inden en hund kan røntgenfotograferes for HD, skal ejeren (eller dyrlægen) på www.hundeweb.dk købe og udskrive en rekvisition. På rekvisitionen er angivet et sagsnr., som skal indfotograferes på billedet. Det er således ikke muligt at optage billeder, før der er købt rekvisition.

 

Hunden undersøges ved at dyrlægen tager et røntgenbillede af hofteleddene.

Hunden ligger på ryggen på et røntgenbord, mens billedet bliver taget. Der er krav om, at hunden skal være bedøvet eller have fået afslappende medicin (være sederet) under optagelsen med det formål at sikre tilstrækkelig afslapning af musklerne og dermed et så retvisende resultat som muligt. Dyrlægen skal skrive på HD rekvisitionen, hvilken type sedation eller narcose, der har været anvendt ved optagelsen af fotos.

 

Dyrlægen skal sikre hundens identitet ved at aflæse hundens ID-nummer (tatovering eller chip) på hunden og bekræfte det aflæste nummer på rekvisitionen.

 

Hundeejeren skal læse rekvisitionen og sikre sig, at den er udfyldt korrekt, før han eller hun underskriver den.

 

Herefter indsender dyrlægen røntgenbillederne og HD rekvisitionen til DKK.

 

HD indeles i grad: A, B, C, D eller E

Kennel High On Life's V / Anja Høygaard-Jørgensen

Mobil: 28453808 - Mail: KennelHighOnLife@live.dk